6c6072f2-4319-446e-a375-4c2b61f4eda8

Agenda | Bijeenkomst

AIOS Forum Durrzaam Dokteren

Locatie

VvAA, Orteliuslaan 750 te Utrecht

Datum
12 november 2018 vanaf 19:30 tot 21:30 uur

Wil jij meedenken over de toekomst van je opleiding, over een oplossing voor de hoge werkdruk en manieren om de A(N)IOS bevlogen en fit te houden? Schrijf je dan nu in voor het ANIOS Forum van 12 november!
 
Op 12 september publiceerde De Jonge Specialist de resultaten van de Veilig Werken enquête, waaruit bleek dat 1 op de 5 jonge dokters burn-out klachten heeft. Oorzaak lijkt te liggen bij de hoge werkdruk, verstoorde werk-privé balans en een gebrek aan autonomie. Niet alleen wij zijn geschrokken van de resultaten van de enquête, ook in de media uitten veel mensen hun zorgen.
De Jonge Specialist wil het tij keren. Het oude model van opleiden lijkt achterhaald, nu de a(n)ios niet meer de kostwinnaar is die dag en nacht kan werken, maar een geëmancipeerde man of vrouw die ook nog andere rollen te vervullen heeft dan alleen die van a(n)ios. Bovendien zal de werkdruk alleen maar toenemen met de verlaging van het aantal opleidingsplaatsen en de grote groep specialisten die straks met pensioen gaat.
Maar hoe komen we tot een duurzame oplossing voor de te hoge werkdruk zonder in te leveren op kwaliteit van de opleiding en patiëntenzorg? Hoe zorgen we dat de a(n)ios bevlogen en fit blijft? En hoe realiseren we de cultuuromslag waarbij er echt ruimte en begrip ontstaat voor het combineren van het werk als medisch specialist met een werkende partner en een gezin? Kortom, hoe kunnen wij ‘duurzaam dokteren’?
 
Op 12 november organiseert De Jonge Specialist een AIOS Forum waarin wij met jou op zoek willen gaan naar antwoorden op die vragen.
Maleene de Ridder zal de avond openen met een inspirerende sessie over burn-out en ‘duurzaam dokteren’. Vanuit haar ervaring als coach en gezondheidswetenschapper zal zij je handvatten geven hoe je je werk en leven kunt inrichten om een goede balans te houden. Hoe zorg je dat je het volhoudt en - veel belangrijker - plezier houdt in de dingen die je doet.
Hierna gaan we op een interactieve manier op zoek naar oplossingen om de werkdruk in de opleiding te verlagen zonder in te leveren op kwaliteit. En daarbij hebben wij jou nodig! In kleine groepen zullen we met elkaar in dialoog gaan over verschillende vragen, zodat we aan het eind van de avond een beeld hebben van hoe wij denken dit probleem het beste te kunnen aanpakken. Geef je dus op voor deze avond en help ons met ideeën waarmee De Jonge Specialist aan de slag kan om onze opleiding toekomstbestendig (en burn-out-vrij) te maken!
 
Wat: A(N)IOS Forum 'Duurzaam dokteren'
Waar: Utrecht, VVAA
Wanneer: maandag 12 november 19.30 - 21.30 uur
Wie: Elke a(n)ios die mee wil denken over verlagen van de werkdruk en bewerkstelligen van een cultuuromslag binnen de medische vervolgopleiding. Let op: het AIOS Forum is alleen open voor leden van De Jonge Specialist!
Deadline: Inschrijven uiterlijk 29 oktober via deze link, er zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!
 
Maleene de Ridder is coach en gezondheidswetenschapper. In haar werk heeft Maleene gezien en ervaren wat mensen drijft in hun werk en dat gedreven, betrokken, gemotiveerde en energieke mensen het verschil kunnen maken. In haar coachings praktijk ziet zij veel jonge artsen die vastlopen in de beginfase van hun carrière, al dan niet met een (dreigende) burn-out. "De medische wereld is nog erg traditioneel en is maar ten dele meegegaan met de hedendaagse ontwikkelingen op gebied van werken en zorgen. Jonge artsen willen een goede dokter zijn, maar ook tijd besteden aan hun gezin. Ik zie ze worstelen en soms zelfs stoppen. Dat is doodzonde. Omdat ik de medische wereld goed ken, maar wel iets op afstand sta, kan ik artsen uit hun comfortzone halen en naar zichzelf en hun mogelijkheden laten kijken. Als zij goed in hun vel zitten, worden niet alleen zijzelf maar ook de patiënt en hun gezin daar beter van". In 2013 verscheen haar boek 'Ambitie met een grote M - voluit leven als medicus, moeder en mijzelf'.