Actueel | eHealth Blog

07 maart 2017
eHealth week 2017 »
Eind januari werd de eHealth week 2017 georganiseerd. We geven je een korte samenvatting.
07 december 2016
Wat is PACS II? »
Steeds meer artsen, paramedici en verpleegkundigen maken gebruik van digitaal beeldmateriaal voor de ondersteuning van hun werkzaamheden. Digitale productie, opslag en ter beschikking stelling van medische beeldinformatie is belangrijk geworden in het zorgproces. Het integraal automatiseren van de logistieke handelingen hieromtrent verbetert de kwaliteit en de efficiëntie van het zorgproces.
11 november 2016
Implementatie; een belangrijke en noodzakelijke stap in eHealth »
​Deze week kwam de eHealth monitor weer uit. Dit jaarlijks terugkerend onderzoek van het Nivel en Nictiz kijkt naar de ontwikkelingen van eHealth binnen de Nederlandse gezondheidszorg.
29 oktober 2016
'Het begint ook bij u' »
Ontwikkelingen in de technologie verlopen razendsnel. Ontwikkelaars zien steeds meer potentie voor de gezondheidszorg, ook om een gezondere levensstijl te kunnen faciliteren. Maar ontvankelijk lijkt de zorgverlener er nog niet geheel voor te zijn.
24 oktober 2016
Klinische context direct op de smartphone van de verpleegkundige »
​Verpleegkundigen op de kinderafdeling in Isala Zwolle monitoren patiënten via een mobiele telefoon. Middels een app worden alarmen direct doorgestuurd.
20 oktober 2016
Epic vs. ChipSoft »
​27 september werd een rapport uitgebracht waarbij een vergelijking werd gemaakt tussen Epic en Chipsoft, de twee marktleiders wat betreft elektronische patiëntendossiers (EPD) in Nederland.
14 oktober 2016
DNA-test consultants »
​Bij de opening van het Cambridge Innovation Centre (CIC, Rotterdam) was ook Omnigen vertegenwoordigd. Met de vraag of je je zelf beter wilde leren kennen, viel het oog op 'DNA-rapport'.
27 augustus 2016
Het succes van een virtueel ziekenhuis »
Een ziekenhuis met een oppervlakte van 125.000 vierkante meter, met ruim 300 zorgprofessionals in dienst, maar zonder ook maar één patiënt. Dat is het Mercy Virtual in Chesterfield, in de Amerikaanse staat Missouri. Het ziekenhuis ging een klein jaar geleden open en blijkt een groot succes.
08 augustus 2016
Google zoektermen voor vroege opsporing van kanker »
​Het Journal of Oncology Practice publiceerde afgelopen jaar over het gebruik van Google termen bij het vroeg diagnosticeren van kanker.
18 juli 2016
Uitwisselen van gegevens van patiënten: mag dat via WhatsApp? »
Hoewel WhatsApp inmiddels al jaren bestaat, is er tot op heden nog geen duidelijke wetgeving die specificeert of dit soort programma’s wel gebruikt mogen worden. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen wetgeving hieromtrent is. Er zijn namelijk een 3-tal wetten die indirect wel iets zeggen over wat wel en niet mag met patiëntendata.
18 juli 2016
De Wize Mirror: de ultieme app voor preventieve gezondheidszorg »
​Sinds ruim een jaar zijn ontwikkelaars bezig met de Wize Mirror: een interactieve spiegel die je dagelijks je portie leefstijl advies geeft. Je krijgt door een minuut lang in de spiegel te kijken een analyse van gezichtsuitdrukkingen, vetweefsel en huidskleur (grauw of bleek bijv.), cholesterol en de conditie van je bloedvaten en geïntegreerd ruikt een ademsensor (de Wize Sniffer!) alcohol- of rookgeuren.
14 juli 2016
Oprichter Theranos verbannen uit eigen laboratorium »
Eerder dit jaar schreven we al eens over het bedrijf Theranos en hun innovaties op het gebied van laboratoriumonderzoek. Niet veel later kwam er echter ook een kritisch geluid vanuit de hoek van het Amerikaanse bedrijf. Bij interne controles werden de gestelde betrouwbaarheidswaardes niet gehaald. Nu is het bedrijf uit Silicon Valley opnieuw in opspraak.
10 juli 2016
EPD aanmeldzuil in Bravis »
In het Moeder & Kindcentrum van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom kunnen patiënten tegenwoordig via een aanmeldzuil laten weten dat ze zijn gearriveerd voor een bezoek aan de polikliniek. Het Bravis ziekenhuis is zeker niet de eerste zorginstelling die van deze techniek gebruik maakt, maar wat (vooralsnog) wel uniek is, is dat deze zuil volledig is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis.
09 juli 2016
Kunstmatige intelligentie om Alzheimer op te sporen »
Kunstmatige intelligentie inzetten om Alzheimer op te sporen. Dat is het doel van het onderzoek van onder meer dr. ir. Alle Meije Wink, Frederik Barkhof en Ernesto Sanz-Arigita van de afdeling radiologie, nucleaire geneeskunde en PET research in het VUmc. De resultaten van de studie verschijnen deze maand in het tijdschrift Radiology.
06 juli 2016
Online Master voor ICT in de zorg »
Sinds 4 juli bieden de Universiteit van Amsterdam en het AMC de masteropleiding Health Informatics aan.
27 juni 2016
Interview met Egge van der Poel – specialist in de big data van de medische wereld »
Egge werkt al enige jaren als klinische data specialist en probeert een brug te slaan tussen de wetenschap en de huidige klinische data die dagelijks gegenereerd wordt. Zijn doel is om door meer en beter gebruik van patiëntendata te zorgen dat artsen patiënten beter kunnen behandelen.
15 juni 2016
Workshop 'eHealth doe je samen' »
De commissie eHealth van de Jonge Specialist heeft tezamen met de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde, de Universiteit Twente en Werkgroep Zorg 2025 dit jaar een workshop over eHealth mogen organiseren op het grootste eHealth congres van Europa; de eHealth Week.
18 mei 2016
Kinderarts Dorine Borensztajn – Ehealth-stimulator in de (kinder)geneeskunde »
Dorine Borensztajn werkt als kinderarts op de Spoed Eisende Hulp van het Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC. Daarnaast ontwerpt en bouwt ze apps en is ze zelf ook een fervent gebruikster van apps voor tijdens haar werk.
08 mei 2016
Google neemt een kijkje in NHS patiëntendata »
Recent werd duidelijk dat de al zo bekritiseerde- National Health Service (NHS) in Engeland een overeenkomst heeft getekend met DeepMind (een kunstmatige intelligentie bedrijfstak van Google) om te “data minen”. Hierdoor heeft Google toegang gekregen tot ontzettend veel patiëntendata.
17 april 2016
eLearning eHealth »
Op een laagdrempelige manier een introductie krijgen in eHealth en wat dit betekent voor de zorg?
07 april 2016
WhatsApp veiliger, maar nog niet helemaal »
Deze week heeft WhatsApp wijzigingen doorgevoerd in de beveiliging waardoor berichten nu van gebruiker tot gebruiker (end-to-end) beveiligd zijn. De berichten (inclusief media als foto's) zijn dus ook niet te lezen door medewerkers van WhatsApp zelf.
05 april 2016
eHealth voor de oudere patiënt »
​We weten allemaal dat de babyboomers in het proces van vergrijzing zitten en dat dit impact op de gezondheidszorg heeft en voorlopig zal blijven hebben. Het is dan niet verwonderlijk dat het thema eHealth ook binnen de geriatrie hoog op de agenda staat.
04 april 2016
Een kritisch geluid »
Natuurlijk zijn er heel veel mooie ontwikkelingen. Een van de veelbelovende innovaties is het bepalen van vele bloedbepalingen uit een klein vingerprikje. Omdat we niet alleen de goede verhalen hier willen tonen, is hier een artikel over Theranos, een bedrijf wat zich lelijk in de vingers lijkt te hebben gesneden.
20 maart 2016
Bloeddruk meten met je smartphone, de toekomst? »
​Apps die je bloeddruk meten worden veelvuldig gebruikt. Door je vinger op de camera lens te plaatsen en je telefoon aan de linkerzijde van je borst, geeft je telefoon binnen een paar tellen je bloeddruk. Benieuwd of er enige correlatie is met de klinische bloeddruk meting via manchet?
28 februari 2016
One drop of blood »
26 februari 2016
WhatsApp: gebruiken voor medische gegevens? »
Veel zorgprofessionals communiceren laagdrempelig met elkaar via WhatsApp. Dit maakt het namelijk makkelijk om informatie direct naar meerdere personen te sturen, eventueel met beelden en dit direct op de mobiel van de ontvanger. Snel, gemakkelijk, goedkoop en privé al veel gebruikt.
21 februari 2016
Introductie Deep Learning »
​Als het gaat over de toekomst van de gezondheidszorg wordt er regelmatig gesproken over software voor beslissingsondersteuning. Vaak gaat dit echter niet veel verder dan het doorlopen van een stroomdiagram van een reeds bestaande richtlijn.
20 februari 2016
"Zal een robot ooit in staat zijn ons te troosten?" »
​Mooie column van Emma Bruns, arts-onderzoeker chirurgie AMC, in het NRC over de verandering van het vak. Blijven dokters in de toekomst nog wel nodig?
19 februari 2016
Napster voor artikelen / Open Research »
​Al meerdere (digitale) bibliotheken doorzocht en nog steeds niet de volledige tekst van een obscuur artikel of case-report kunnen vinden?
19 februari 2016
MedEye in Deventer Ziekenhuis »
​Als eerste ziekenhuis ter wereld heeft het Deventer Ziekenhuis MedEye kliniekbreed geintroduceerd. De kleine computer bevat een 3D-scanner en geavanceerde software en kan daarmee medicatie van elkaar onderscheiden. Dit werkt op basis van verschillende kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep van tabletten en capsules.