Actueel | Kwartaalmagazines

Maart 2019 »

Het huidige nummer staat in het teken van 'innovatie.' Hoe loopt het met de innovatieve veranderingen binnnen de gezondheidszorg en de medische vervolg opleidingen? In het nummer  kun je lezen over innovatieve veranderingen in het ziekenhuis als het gaat om vermindering van administratieve last dan wel ten behoeve van duurzaamheid. 

Veel medische vervolgopleidingen ontkomen er ook niet aan: robotchirurgie, gezichtsprotheses.... hoe gaan we hier mee om? 

En is je interesse echt gewekt, wellicht is een profilering technologische innovatie wat voor jou?

December 2018 »

​"De Tijd" is het thema van de laatste editie van het magazine van De Jonge Specialist. ​Het is "tijd" om aan de slag te gaan met de zorgwekkende cijfers van de Nationale A(N)IOS enquete - structureel overwerker bij een 48urige werkweek en het frequent voorkomen van burnout klachten. In deze editie worden de cijfers nogmaals belicht, maar ook plannen ter voorkoming van uitval. 

Ook hebben we aan verschillende arts-assistenten met een gezin gevraagd waar ze de "tijd" vandaan halen om alle ballen in de lucht te houden.


Daarnaast kun je lezen over: de terugblik op de AIOSupgrade en opleidingsprijs 2018, de gevolgen van de nachtdienst op jouw gezondheid, een interview met olympsisch roesister en chirurg in spoe Maaike Head, en de vraag of avonddiensten de toekomst zijn?

Juni 2018 »

Deze editie van ons magazine staat in het teken van vakantie, meer specifiek vliegvakanties! Wat moet je doen als tijdens een vlucht ineens gevraagd wordt of er een dokter aan boord is? Hoe is de spoedeisende hulp op Schiphol geregeld? Maar we kijken ook naar meer algemene onderwerpen, zoals het verschil tussen werken in loondienst of in vrij beroep of waar je op moet letten als je langdurig ziek wordt tijdens de opleiding. En wat moet je als aios met Ontregel de Zorg en wat doet de EJD precies?

Oktober 2018 »

Deze editie van ons magazine staat in het teken van 'de dood'. Frank van de Groot vertelt over zijn bevlogenheid voor zijn vak: (forensisch) obductiepatholoog. Samen met filosofisch practicus Jan Maasen zoeken we antwoord op de vraag: 'waar stopt mijn verantwoordelijkheid en waar begint die van de patiënt als het om een doodswens van je patiënt gaat?' En we nemen een uitstapje naar de toekomst....

Maar we kijken ook naar meer algemene onderwerpen, zoals het bewustszijnsproject, doelmatigheid van de zorg, en de rol van de klinisch chemicus.

Maart 2018 »

​In het maartnummer van 2018 schrijven we onder meer over hoe werken met EPA's bevalt in de praktijk, hoe het capaciteitsorgaan werkt en over het Compendium Geneeskunde. Ook vertelt Machteld Huber over positive health, horen we de ervaringen van deelnemers aan het Gamechangers project en leer je meer over dans- en muziekgeneeskunde. De foto op de cover laat zien hoe het maken van protheses tot een ware kunst is verheven door kunstenares Sophie de Oliveira Barata.

December 2017 »

​In dit nummer onder andere een artikel over de gevolgen van het Opleidingsakkoord, die steeds voelbaarder worden in de dagelijkse praktijk. Hoe kunnen we met minder aios evenveel werk verzetten? Verder vertelt Harm Prins, geestelijk verzorger in het Erasmus MC, wat de rol van spiritualiteit en geestelijke verzorging kan zijn in ons werk. En we nemen een kijkje in de keuken bij de klinisch fysici.

September 2017 »
In het DJS magazine van september focussen we op geldzaken. Zo hebben we een interview met voormalig minister van Financiën en ​huidig bestuursvoorzitter van het VUmc Wouter Bos. ​Hoe is het om als niet-medicus een ziekenhuis te runnen? En hoe denkt hij dat je als aios kan excelleren? Verder in deze editie: je loonstrookje krijg je elke maand. Maar wat voor informatie kun je daar eigenlijk allemaal uithalen? Ook kun je lezen hoe collega-artsen een zakcentje bijverdienen, wat de winst is van revalidatie, hoe je moet onderhandelen en nog veel meer!
Juni 2017 »

Het DJS magazine van juni staat in het teken van fit to perform. Een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat wij als artsen één van de stressvolste beroepen in Nederland hebben. Samen met koks, juristen, managers en onderwijzers ervaren wij de hoogste werkdruk. Waarbij voor ons vak geldt dat niet alleen de grote hoeveelheid werk, maar ook de emotionele belasting hieraan bijdraagt. Hoe gaan we dat met alle uitdagingen van de huidige maatschappij en de verhoogde administratieve last volhouden tot aan ons zeventigste, zonder overspannen te raken?

Maart 2017 »
December 2016 »
Oktober 2016 »
Juni 2016 »
Maart 2016 »
Juni 2015 »
Maart 2015 »
December 2015 »
Oktober 2015 »