Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Anika Filius

​27 september werd een rapport uitgebracht waarbij een vergelijking werd gemaakt tussen Epic en Chipsoft, de twee marktleiders wat betreft elektronische patiëntendossiers (EPD) in Nederland. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door Pragus en Peer60. Pragus is een organisatie die zich inzet voor verbetering van de door de patiënt waargenomen kwaliteit door aanpassingen in processen en informatievoorziening. Peer60 is een Amerikaans bedrijf, gespecialiseerd in onderzoek naar (IT-)kwaliteit in onder andere de gezondheidszorg.


​verschillen​

In het onderzoek kwamen interessante verschillen naar voren. Zo werd Epic vaker gekozen als EPD systeem indien stuurgroepen in ziekenhuizen het type EPD mochten kiezen. Chipsoft werd vaker gekozen als EPD als raden van bestuur over het EPD besliste. Zowel het EPD van Epic als Chipsoft droeg bij aan de kwaliteit van zorg voor patiënten, al scoorde EPIC hierbij wel wat hoger. Interessant was dat medisch specialisten en medisch bestuurders over het algemeen negatiever waren dan overige bestuurders en IT-ers. Epic was vaak wel duurder, maar over het algemeen wel de prijs waard. Dit in tegenstelling tot Chipsoft; daar werd de prijs-kwaliteitverhouding slechter naarmate er voor een duurdere implementatie van Chipsoft gekozen werd.


​​hix​

Een limitatie is dat de nieuwste versie van Chipsoft, de Hix versie, daarbij niet is meegenomen en dat het onderzoek slechts onder 61 personen is uitgevoerd, waarvan er maar 3 een medisch specialist waren. Dit terwijl de medisch specialisten juist de gebruikers zijn van het EPD.

Desondanks goed dat er een stap is gemaakt om te kijken hoe goed EPD's nu echt werken en waar er verbeteringen mogelijk zijn.

Geïnteresseerd in het hele onderzoek? Klik dan hier.

Tonen in

Datum

2016-10-19T22:00:00Z

Titel

Epic vs. ChipSoft

Hoofdtekst

Inleiding

​27 september werd een rapport uitgebracht waarbij een vergelijking werd gemaakt tussen Epic en Chipsoft, de twee marktleiders wat betreft elektronische patiëntendossiers (EPD) in Nederland.

URL

Afbeelding

epic-vs-chipsoft.jpg

Verloopt

Bestand

Actueel

Nee

Tags

eHealth
Bijlagen
Gemaakt om 16-5-2017 16:08 door info
Laatst gewijzigd op 16-5-2017 16:08 door info